BLOG De oplossing voor de lokale energiemarkt

09-2022 Zelf opwekken, zelf gebruiken is de centrale slogan. Hoe doe je dat. Zelf opwekken hoor je overal. Maar wat, hoe en wanneer? 

 

BestWatt heeft dé totaaloplossing in huis. Energieopslag, zonne-energie en windenergie. Gebruik je één element niet. Dan gaat het mis. Tenminste, zodra het salderen stopt. De kunst is dus: gebruik de energie die je opwekt zelf. Meteen!

 

BestWatt helpt ondernemers om het energieprofiel af te stemmen op opwekking. Opslag is de buffer om de energievoorziening op peil te houden als het even niet waait of de zon niet schijnt.

 

De grootte van de energieopslag is afhankelijk van het energieprofiel en de mix van opwekking. Met alleen zonnepanelen is er altijd behoefte aan een grote energieopslag. In combinatie met windenergie is dit juist kleiner.

 

Door opwekking, verbruik en opslag op elkaar af te stemmen maakt u maximaal gebruik van de natuur. Verduurzaming in de praktijk!

BLOG Duurzame energie

09-2022 Duurzame energie oftewel groene energie is geen energie die wordt opgewekt door het verbranden van olie, aardgas of steenkool (fossiele brandstoffen). Maar uit schone, natuurlijke en onuitputtelijke bronnen. Windenergie en zonne-energie zijn daarvan de bekendste voorbeelden. Juist met de combinatie van zon en wind benut je duurzame energie optimaal.

 

Steeds meer agrarische ondernemers wekken eigen duurzame energie op. In 2012 ging het nog om 10% van de boeren, inmiddels is dit gestegen naar 45%. Met energiebronnen als een boerderijmolen en zonnepanelen ben je in staat snel en effectief zelfvoorzienend te worden.

BLOG Ondernemen in een duurzaam jasje

 

08-2022 Heb jij al weleens nagedacht om je boerderij te verduurzamen? Boerderijen kunnen op verschillende manieren duurzaam gemaakt worden. Zon en wind zijn weersinvloeden die gunstig zijn voor het opwekken van duurzame of groene energie. De ruimte rondom een boerderij is in voordeel voor het opvangen van veel wind en dus het opleveren van veel energie.

 

De boerderijmolen profiteert van dezelfde techniek als de grote windmolens, maar dan tegen veel lagere kosten. Je beschikt over een eigen weerstation met informatie over windrichting en windsnelheid. En een slimme software die het maximale uit de wind haalt.

 

De daken op de boerderij zijn ideaal voor zonnepanelen. Het is een omgeving waar weinig schaduw is, waardoor er meer opbrengst vanuit de zonnepanelen gehaald wordt. Per tien vierkante meter, kunnen ongeveer 4 zonnepanelen geplaatst worden. Een gemiddeld zonnepaneel is zo’n 2,5 meter groot. Per boerderij kan het verschillen hoeveel zonnepanelen er geplaatst worden. Voorbeeld: een dak van 20 meter lang, bij 10 meter breed, kun je bijna 80 zonnepanelen plaatsen. Gunstig voor het opwekken van je eigen energie.

BLOG Wind en zon wisselen elkaar af

 

07-2022 Nederland is een echt windland. In eerste instantie lijkt het een betere keus om te gaan voor een boerderijmolen. Maar het hele jaar door hebben we elektriciteit nodig. Door een erfmolen en zonnepanelen te plaatsen heeft u de grootste kans dat altijd wel één van de twee elektriciteit oplevert. Zon en wind wisselen elkaar continu af. Als het hard waait, schijnt vaak de zon beperkt of niet en als de zon schijnt, waait het vaak nauwelijks of niet. 

BLOG Wat zijn de schoonste manieren voor het opwekken van duurzame energie?

07-2022 Windenergie en zonne-energie zijn onder andere veruit de schoonste manieren voor het opwekken van duurzame energie. Deze duurzame energiebronnen raken namelijk nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben geen CO2-uitstoot. Energiebronnen die goed voor het milieu zijn.

BLOG De kracht van een boerderijmolen

06-2022 De wind waait het hele jaar door, ’s winters en ’s zomers, dag en nacht. Gunstig voor een boerderijmolen oftewel een kleine windmolen. Een boerderijmolen zet windkracht om in energie.

 

Windmolens hebben een hoge energieopbrengst. Een windturbine begint stroom te leveren bij windkracht 2. Bij windkracht 6 bereikt de windturbine doorgaans het maximale vermogen. Bij hogere windsnelheden blijft het vermogen constant; vanaf windkracht 10 wordt de windmolen automatisch stilgezet of afgeremd, vanwege de veiligheid. 

 

Zowel zonnepanelen als windmolens hebben een eigen piekmomenten. Zo zijn zonnepanelen gunstig voor de zomer en windmolens juist voor het aanleveren van energie in de winter. De wind waait over het algemeen krachtiger in de winter. Windmolens en zonnepanelen vullen elkaar zo het hele jaar goed aan.  

BLOG Hoe werken zonnepanelen?

05-2022 De hoeveelheid daken binnen de agrarische sector biedt enorme kansen voor zonnepanelen. Op de daken van stallen, schuren of boerderijen kunnen namelijk heel wat zonnepanelen geplaatst worden. Maar hoe wek je met zonlicht stroom op? En hoe kun je toch energie opwekken op een bewolkte dag en nachts?

 

Een zonnepaneel bestaat uit een groep fotovoltaïsche cellen die met elkaar zijn verbonden, ook wel een fotovoltaïsch systeem genoemd. Blootstelling aan zonlicht produceert deze energie, gelijkstroom. Met behulp van een omvormer kan deze worden omgezet in wisselstroom waarmee je al je apparaten direct van stroom kunt voorzien. De elektriciteit die u niet direct verbruikt, gaat terug naar uw energieleverancier. Als uw zonnepanelen te weinig stroom produceren, zoals op een bewolkte dag, levert uw net energie zodat uw bedrijfsvoering voor altijd kan doorgaan.

 

Daarnaast waait het vrijwel altijd in Nederland. Op een bewolkte dag of de nachten kunt u dus doorlopend energie opwekken maar dan door middel van een windmolen. Zonne- en windenergie vullen elkaar dus aan.

BLOG Als boer regie krijgen over je eigen kostprijs

 

05-2022 Het is voor de boeren lastig om vat te krijgen op de kostprijs. Prijzen van voer, grondstoffen en energie lopen op. Waar doe je dan goed aan?

 

De energieprijzen zijn hoog en het is onzeker wat de energieprijzen verder gaan doen. Energie zal een veel groter component worden in de totale kostprijs van het agrarische bedrijf. Er komen steeds meer elektrische voertuigen en apparatuur. Hoe zorg je voor een positieve invloed op de “agrarische kostprijs”?

 

Bestwatt heeft de oplossing. Door energie zelf op te wekken, wordt de kostprijs van het bedrijf verlaagd en de onzekerheid vanuit de markt weggenomen.

 

Bijvoorbeeld: een melkveebedrijf met een verbruik van 90.000 kWh. Oplossing BW45 met zon. Als je dan de investering met een rentepercentage van 2,5 % pakt staat de kostprijs vast de komende jaren. Het extra voordeel is dat wanneer je de installatie hebt terugverdiend je wel een installatie hebt staan. Doe je niets, dan blijven de maandelijkse kosten hoog en onzeker. Kortom: nu investeren loont snel.

BLOG Oekraïne en de stijgende energieprijzen

04-2022 ‘Wat kosten zonnepanelen?’ zomaar een actuele zoekterm in Google die sinds de oorlog in Oekraïne veel gebruikt wordt. Wat is de oplossing voor de stijgende energieprijzen?

 

Nederland wil minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. Overheden, huishoudens en bedrijven kunnen een steentje bijdragen door minder energie te gebruiken. Je gaat op zoek naar oplossingen.

 

Zelf opwekken, zelf gebruiken is de beste oplossing. Dat kan met verschillende duurzame maatregelen, zoals het laten plaatsen van zonnepanelen, gecombineerd met een kleine windmolen.

 

Een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen die het licht direct kan omzetten in elektriciteit. Door de capaciteit van meerdere zonnepanelen (waar de daken van grote boerderijen en/of stallen zeer geschikt voor zijn), kan je het constante verbruik van bijvoorbeeld voermachines, verwarmers of koelapparaten in bedwang houden. Daarnaast worden zonnepanelen in de agrarische sector vaak geplaatst in een omgeving waar weinig schaduw is, dit zorgt ervoor dat er meer opbrengst vanuit de zonnepanelen gehaald wordt.
En schijnt de zon niet? Dan neemt de windmolen deze rol over. Zo ben je in staat om altijd zelf energie op te wekken en te gebruiken.

Op deze manier kun je dus zelf groene stroom opwekken en je bespaart zo ook nog eens honderden euro’s op de energierekening. Een slimme en winstgevende oplossing dus!

BLOG Lente: zonnepanelen en de combi wind

04-2022 De lente is begonnen! Gunstig voor de zonnepanelen, een geweldige bron van duurzame energie. Maar wat doet dit in combinatie met de wind? 

 

Zonnepanelen leveren genoeg energie voor overdag, maar niet gedurende de avond en nacht. Windenergie zorgt ervoor dat er ook ’s avonds voldoende stroom is om alle werkzaamheden te laten plaatsvinden en gebruik te maken van alle machines. Wind is namelijk een zeer constante bron. Hier kun je de energievraag die na zonsondergang en ’s winters nodig is goed mee dekken!  

 

Voor de elektriciteit die nodig is tijdens de wintermaanden, is een eigen windmolen bij een agrarisch bedrijf ideaal. Windmolens produceren in de winter de meeste elektriciteit waar zonnepanelen dit in de zomer doen. Samen maken ze de ideale combinatie om een agrarisch bedrijf het hele jaar door van elektriciteit te voorzien.

 

Een ander bijkomend voordeel van het combineren van deze energiebronnen is het beter benutten van de aansluiting.

 

Kortom: dag en nacht zelf energie opwekken en zelf gebruiken.

Q&A Waarom moet ik kiezen voor een combinatie van zon- en windenergie?

 

Het antwoord is eenvoudig. Als de zon schijnt, is er weinig wind. En als het waait hebben we weinig zon. Tenminste: in 85% van de tijd. Zonepanelen leveren de meeste energie rond het middaguur, windenergie levert doorlopende energie, dag én nacht. De grootste uitdaging van de BestWatt adviseurs is om de energieopwekking zoveel mogelijk af te stemmen op uw energieverbruik. Dit gebeurt door een juist combinatie van zon- en windenergie.

BLOG Boerderijmolens: stabiele factor in verhitte energiemarkt

01-2022 Wie het coalitieakkoord leest, wordt warm van de ambities. Verduurzaming, klimaatkoploper en dergelijke termen komen veel voor. Doelstellingen waar we in de basis allemaal vóór zijn. De vraag is echter: wat betekent dit voor mijn bedrijf?

 

Het antwoord op die vraag is moeilijk te geven. Want als je niet oppast, kom je als ondernemer klem te zitten tussen verschillende belangen. Inkrimping en verduurzaming strijden met elkaar. Gelet op de snel stijgende energieprijzen krijgen we te maken met lastige situaties. Alle goede bedoelingen ten spijt: markt en overheid dwingen ons om keuzes te maken.

 

In deze verhitte markt is de boerderijmolen is de stabiele factor. Want zelf je energie opwekken is het allerbeste in deze turbulente maatschappij. Daar zijn we van overtuigd. Helemaal als je windenergie combineert met zonne-energie uit panelen, want daarmee kan een boerenbedrijf tot 95% van de opgewekte energie direct gebruiken.

 

Boerderijmolens (ook wel erfmolens of kleine molens genoemd) blijven de stabiele factor in een turbulente energiemarkt. En ja, ook als de salderingsregeling, waarbij de energieleverancier de energie die je teruggeeft verrekend met de afgenomen energie, verdwijnt.