BLOG Hoe werken zonnepanelen?

05-2022 De hoeveelheid daken binnen de agrarische sector biedt enorme kansen voor zonnepanelen. Op de daken van stallen, schuren of boerderijen kunnen namelijk heel wat zonnepanelen geplaatst worden. Maar hoe wek je met zonlicht stroom op? En hoe kun je toch energie opwekken op een bewolkte dag en nachts?

 

Een zonnepaneel bestaat uit een groep fotovoltaïsche cellen die met elkaar zijn verbonden, ook wel een fotovoltaïsch systeem genoemd. Blootstelling aan zonlicht produceert deze energie, gelijkstroom. Met behulp van een omvormer kan deze worden omgezet in wisselstroom waarmee je al je apparaten direct van stroom kunt voorzien. De elektriciteit die u niet direct verbruikt, gaat terug naar uw energieleverancier. Als uw zonnepanelen te weinig stroom produceren, zoals op een bewolkte dag, levert uw net energie zodat uw bedrijfsvoering voor altijd kan doorgaan.

 

Daarnaast waait het vrijwel altijd in Nederland. Op een bewolkte dag of de nachten kunt u dus doorlopend energie opwekken maar dan door middel van een windmolen. Zonne- en windenergie vullen elkaar dus aan.

BLOG Als boer regie krijgen over je eigen kostprijs

 

05-2022 Het is voor de boeren lastig om vat te krijgen op de kostprijs. Prijzen van voer, grondstoffen en energie lopen op. Waar doe je dan goed aan?

 

De energieprijzen zijn hoog en het is onzeker wat de energieprijzen verder gaan doen. Energie zal een veel groter component worden in de totale kostprijs van het agrarische bedrijf. Er komen steeds meer elektrische voertuigen en apparatuur. Hoe zorg je voor een positieve invloed op de “agrarische kostprijs”?

 

Bestwatt heeft de oplossing. Door energie zelf op te wekken, wordt de kostprijs van het bedrijf verlaagd en de onzekerheid vanuit de markt weggenomen.

 

Bijvoorbeeld: een melkveebedrijf met een verbruik van 90.000 kWh. Oplossing BW45 met zon. Als je dan de investering met een rentepercentage van 2,5 % pakt staat de kostprijs vast de komende jaren. Het extra voordeel is dat wanneer je de installatie hebt terugverdiend je wel een installatie hebt staan. Doe je niets, dan blijven de maandelijkse kosten hoog en onzeker. Kortom: nu investeren loont snel.

BLOG Oekraïne en de stijgende energieprijzen

04-2022 ‘Wat kosten zonnepanelen?’ zomaar een actuele zoekterm in Google die sinds de oorlog in Oekraïne veel gebruikt wordt. Wat is de oplossing voor de stijgende energieprijzen?

 

Nederland wil minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. Overheden, huishoudens en bedrijven kunnen een steentje bijdragen door minder energie te gebruiken. Je gaat op zoek naar oplossingen.

 

Zelf opwekken, zelf gebruiken is de beste oplossing. Dat kan met verschillende duurzame maatregelen, zoals het laten plaatsen van zonnepanelen, gecombineerd met een kleine windmolen.

 

Een zonnepaneel is een verzameling van zonnecellen die het licht direct kan omzetten in elektriciteit. Door de capaciteit van meerdere zonnepanelen (waar de daken van grote boerderijen en/of stallen zeer geschikt voor zijn), kan je het constante verbruik van bijvoorbeeld voermachines, verwarmers of koelapparaten in bedwang houden. Daarnaast worden zonnepanelen in de agrarische sector vaak geplaatst in een omgeving waar weinig schaduw is, dit zorgt ervoor dat er meer opbrengst vanuit de zonnepanelen gehaald wordt.
En schijnt de zon niet? Dan neemt de windmolen deze rol over. Zo ben je in staat om altijd zelf energie op te wekken en te gebruiken.

Op deze manier kun je dus zelf groene stroom opwekken en je bespaart zo ook nog eens honderden euro’s op de energierekening. Een slimme en winstgevende oplossing dus!

BLOG Lente: zonnepanelen en de combi wind

04-2022 De lente is begonnen! Gunstig voor de zonnepanelen, een geweldige bron van duurzame energie. Maar wat doet dit in combinatie met de wind? 

 

Zonnepanelen leveren genoeg energie voor overdag, maar niet gedurende de avond en nacht. Windenergie zorgt ervoor dat er ook ’s avonds voldoende stroom is om alle werkzaamheden te laten plaatsvinden en gebruik te maken van alle machines. Wind is namelijk een zeer constante bron. Hier kun je de energievraag die na zonsondergang en ’s winters nodig is goed mee dekken!  

 

Voor de elektriciteit die nodig is tijdens de wintermaanden, is een eigen windmolen bij een agrarisch bedrijf ideaal. Windmolens produceren in de winter de meeste elektriciteit waar zonnepanelen dit in de zomer doen. Samen maken ze de ideale combinatie om een agrarisch bedrijf het hele jaar door van elektriciteit te voorzien.

 

Een ander bijkomend voordeel van het combineren van deze energiebronnen is het beter benutten van de aansluiting.

 

Kortom: dag en nacht zelf energie opwekken en zelf gebruiken.

Q&A Waarom moet ik kiezen voor een combinatie van zon- en windenergie?

 

Het antwoord is eenvoudig. Als de zon schijnt, is er weinig wind. En als het waait hebben we weinig zon. Tenminste: in 85% van de tijd. Zonepanelen leveren de meeste energie rond het middaguur, windenergie levert doorlopende energie, dag én nacht. De grootste uitdaging van de BestWatt adviseurs is om de energieopwekking zoveel mogelijk af te stemmen op uw energieverbruik. Dit gebeurt door een juist combinatie van zon- en windenergie.

BLOG Boerderijmolens: stabiele factor in verhitte energiemarkt

01-2022 Wie het coalitieakkoord leest, wordt warm van de ambities. Verduurzaming, klimaatkoploper en dergelijke termen komen veel voor. Doelstellingen waar we in de basis allemaal vóór zijn. De vraag is echter: wat betekent dit voor mijn bedrijf?

 

Het antwoord op die vraag is moeilijk te geven. Want als je niet oppast, kom je als ondernemer klem te zitten tussen verschillende belangen. Inkrimping en verduurzaming strijden met elkaar. Gelet op de snel stijgende energieprijzen krijgen we te maken met lastige situaties. Alle goede bedoelingen ten spijt: markt en overheid dwingen ons om keuzes te maken.

 

In deze verhitte markt is de boerderijmolen is de stabiele factor. Want zelf je energie opwekken is het allerbeste in deze turbulente maatschappij. Daar zijn we van overtuigd. Helemaal als je windenergie combineert met zonne-energie uit panelen, want daarmee kan een boerenbedrijf tot 95% van de opgewekte energie direct gebruiken.

 

Boerderijmolens (ook wel erfmolens of kleine molens genoemd) blijven de stabiele factor in een turbulente energiemarkt. En ja, ook als de salderingsregeling, waarbij de energieleverancier de energie die je teruggeeft verrekend met de afgenomen energie, verdwijnt.