Uit eigen tuin

1 kleine windmolen en 155 zonnepanelen

Onze melkveehouderij startte in 1999, na ruilverkaveling met mijn broer”, vertelt Smit. Het leidde uiteindelijk tot de aanleg van een windmolen en de installatie van zonnepanelen.
Maar toen de vergunning eindelijk rond was, was er niets meer dat de installatie nog in de weg kon staan. Hij schetst hoe zijn melkveehouderij door de jaren heen uitgroeide tot een bedrijf met zo’n 120 koeien en 2 melkrobots. Dat bracht hem ertoe om een windmolen te laten bouwen en zonnepanelen te installeren.

Windmolens 1x BW80
Ashoogte 25 meter
Zonnepanelen 155 stuks
Energieverbruik 77.537 kWh
Realisatie 2022
Plaats Rouveen, Overijssel
Adres Klaas kloosterweg west 31b

Adviesgesprek aanvragen

Melkveehouderij in Staphorst

1 kleine windmolen en 42 zonnepanelen

„Ons voornaamste doel is om energie te besparen en een bijdrage te leveren aan een duurzamere bedrijfsvoering”, licht Haasjes de keuze voor hernieuwbare energie toe. Maatschappelijk debat over duurzame energiebronnen én de ambitie om zelfvoorzienend te zijn, stimuleerden Haasjes om een windmolen én zonnepalen te laten installeren. ” Bestwatt kon bovendien een totaalplaatje bieden met de door Haasjes gewenste windmolen én de begeerde zonnepanelen. „Als het de moeite loont, laten we meer zonnepanelen installeren.

Windmolens 1x BW10
Ashoogte 25 meter
Zonnepanelen 42 stuks
Energieverbruik 84.799 kWh
Realisatie 2022
Plaats Staphorst, Overijssel
Adres Rechterensweg 19

 

Melken met robots

2 kleine windmolens en 246 zonnepanelen

Aan de westkant van Staphorst ligt het agrarisch bedrijf van Harm Visscher. Het bedrijf heeft een moderne stal met drie melkrobots. Harm combineert dit met een gezonde dosis ondernemerschap. Vernieuwing gaat al gauw gepaard met een stijgende energiebehoefte. In 2021 liet Harm daarom 2 BestWatt-windmolens en 246 zonnepanelen plaatsen. Het resultaat:

Windmolens 2x BW10
Ashoogte 25 meter
Zonnepanelen 246 stuks
Energieverbruik 130.000 kWh
Realisatie 2021
Plaats Staphorst, Overijssel
Adres Hulpensteinweg 1

Weekblad De Boerderij publiceerde een uitgebreid artikel over de plaatsing van de windmolens en de overwegingen van deze ondernemer:

Lees het artikel

Adviesgesprek aanvragen

MELKVEEHOUDERIJ IN DALFSEN

2 kleine windmolens en zonnepanelen

Als de zon niet schijnt, dan waait het vaak. “Natuurlijk gaat dit niet altijd op, maar met een combinatie van windenergie en zonne-energie heb je een veel regelmatiger elektriciteitsaanbod dan met alleen”, aldus Engbert Klei. Samen met zijn vrouw en zonen heeft hij een melkveebedrijf in Dalfsen. De ondernemers melken 120 koeien. Dat doen ze met behulp van twee melkrobots. Sinds oktober 2019 wekt het bedrijf alle benodigde energie zelf op, met twee windmolens en zonnepanelen:

Windmolens 2x BW10
Ashoogte 15 meter
Zonnepanelen 90 stuks
Energieverbruik 75.000 kWh
Realisatie 2019
Plaats Dalfsen, Overijssel
Adres Herfterweg 11

De Nieuwe Oogst publiceerde een uitgebreid artikel over dit bedrijf: Klik hier om het artikel te lezen

 

KALVERHOUDERIJ 

1 kleine windmolen en 256 zonnepanelen 

Sinds 2006 runnen Wouter en Arien Evers hun kalverhouderij in Putten. Een oud familiebedrijf, want Wouter is de 4e generatie die aan het roer staat. In de loop van de jaren maakten ze de stap van melkveebedrijf naar 100% kalverhouderij. Stapsgewijs groeide het bedrijf uit naar een capaciteit van meer dan 1500 kalveren. Het energieverbruik nam toe. Wouter en Arien wilden niet dat de grote energiebedrijven straks hun koers zouden bepalen. Daarom plaatsten ze een kleine windmolen en 256 zonnepanelen.

Windmolens 1x BW10
Ashoogte 25 meter
Zonnepanelen 265 stuks
Energieverbruik 70.000 kWh
Realisatie 2019
Plaats Putten, Gelderland
Adres Arlersteeg 2

Lees het hele verhaal in de BestWatt brochure. Download brochure

 

Adviesgesprek aanvragen

 

 

AKKERBOUWER AAN DE WADDENZEE

1 kleine windmolen en zonnepanelen

Het bedrijf van Jan Albert en Casper Brands ligt pal aan de Waddenzee. Hun doel: nul op de meter! Daarom kozen ze voor een combinatie van zonnepanelen en een kleine windturbine. Het resultaat: volledig energieneutraal met BestWatt energievoorziening, uit zond én wind.

Windmolens 1x BW10
Ashoogte 15 meter
Energieverbruik 35.000 kWh
Realisatie 2020
Plaats Den Andel, Groningen
Adres M.D. Teenstraweg 10

Adviesgesprek aanvragen

BOUWBEDRIJF IN KOOTWIJKERBROEK

1 kleine windmolen en 229 zonnepanelen

Top Chaletbouw is een gerenommeerde bouwer van vakantie- en zorgchalets. Duurzaam ondernemen is een belangrijk thema. Top is vooruitstrevend en volledig zelfvoorzienend, met 1 kleine windmolen en 229 zonnepanelen. Overbodige energie wordt opgeslagen in een accusysteem. Met deze eigen voorziening draait het bedrijf volledig autonoom.

Windmolens 1x BW10
Ashoogte 15 meter
Zonnepanelen 229 stuks
Opslag en laadpaal 55 kW
Realisatie 2019
Plaats Kootwijkerbroek, Gelderland
Adres Grote Muntweg 5

Meer informatie? Kijk op  www.toptotaal.nl

Adviesgesprek aanvragen

VARKENSHOUDERIJ EN FOURAGEHANDEL

1 kleine windmolen en 330 zonnepanelen

Varkenshouderij Willemsen is van oorsprong een gemengd familiebedrijf, al sinds 1903. De afgelopen decennia kwamen er steeds meer melkvee en vleesvarkens. De huidige, vierde generatie eigenaar, Jan Willemsen, besloot zich volledig te richten op het afmesten van varkens. Ook wil hij de fouragehandel uitbreiden. In de moderne varkenshouderij ligt een sterke focus op het terugdringen van energieverbruik. Voor de duurzame opwekking van energie koos Jan voor BestWatt zonne- en windenergie. Hiermee wekt hij 75% van het totale energieverbruik op.

 

Windmolens 1x BW10
Ashoogte 15 meter
Zonnepanelen 330 stuks
Energieverbruik 100.000 kWh
Realisatie 2020
Plaats Putten, Gelderland
Adres Nijkerkerstraat 49a

Adviesgesprek aanvragen

MELKVEEBEDRIJF OP HET GRONINGSE PLATTELAND

1 kleine windturbine en 30 zonnepanelen

Midden in het vlakke Groninger land vind je het bedrijf van de Familie Schuring. Een melkveebedrijf waar passie vanuit gaat. De passie voor het boerenleven heeft zich tegelijkertijd vertaald in ondernemerschap. Dat wordt onder andere getoond in de duurzame ambities. Met als doel zelfvoorzienend te worden qua energie werd BestWatt ingeschakeld.

 

Windmolens 1x BW10
Ashoogte 15 meter
Zonnepanelen 30 stuks
Energieverbruik 32.000 kWh
Realisatie 2020
Plaats Bedum, Groningen
Adres Ellerhuizen 16a

Adviesgesprek aanvragen

Melkveebedrijf in Dalfsen

2 windmolens en 96 zonnepanelen

 

Gerwin Visscher heeft een fors melkveebedrijf in Dalfsen. De melkrobots draaien continue. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De combinatie van duurzaamheid en energie is heel belangrijk geworden voor boerenbedrijf. Visscher koos voor de BestWatt oplossing. 100% eigen energie.

Omdat we zoveel energie verbruiken via de melkrobots hebben we een advies uitgebracht om meer energie op te wekken met wind, dan met zonnepanelen. Weliswaar een duurdere oplossing, maar voor de lange termijn de beste keuze. Energie uit zonnepanelen heb je namelijk over een heel kort tijdsbestek. Windenergie het hele jaar door; dag en nacht.

 

Windmolens 2x BW10
Ashoogte 15 meter
Zonnepanelen 96 stuks
Energieverbruik 70.000 kWh
Realisatie 2020
Plaats Dalfsen, Overijssel
Adres Herfterweg 5

Adviesgesprek aanvragen